Pagina's

vrijdag 28 maart 2008

Tana Ramsay!


Elke woensdag kijk ik naar “Kitchen Nightmares” op Vitaya. In dit programma gaat Gordon Ramsay, de Britse topkok, op zoek naar een restaurant die op punt staat om failliet te gaan. Ramsay neemt in een week tijd de kok, het menu, het personeel en het interieur onder handen om zo het restaurant nieuw leven in te blazen. Echt leuk om te zien, maar niet voor gevoelige kijkers, het taalgebruik van de charismatische Ramsay bestaat namelijk vooral uit f*ck en cr*p.

Zoals achter elke succesvolle man, staat ook achter Gordon Ramsay een ferme madam : maak kennis met Cayetana Elizabeth Hutcheson, beter bekend als Tana Ramsay. Tana, moeder van vier kinderen, staat thuis zelf achter het fornuis terwijl manlief overal ter wereld Michelinsterren behaalt. Ze heeft inmiddels al 2 kookboeken uitgebracht (Tana's Familiekeuken I & II) vol snelle en lekkere recepten voor jong en oud. Tana probeert haar kinderen zoveel mogelijk verschillende smaken en ingrediënten voor te schotelen en dat is de rode draad in beide boeken. Ook interessant is het stukje voedingsleer in het eerste boek, voor wie echt gezond wil koken kan dit nuttige informatie zijn! Een leuke idee als geschenk of als tip bij je volgende bibliotheekbezoek!

woensdag 26 maart 2008

Appel-hazelnotencake!


In mijn zoektocht naar nieuwe lekkere receptjes kwam ik op de site van Dille & Kamille terecht (zie Favoriete links). Bij de mooie winkels hoort blijkbaar ook een leuke site waar het ganse aanbod terug te vinden is plus ook heel wat keukentips en receptjes!

Bij de cakerecepten stonden ook de belangrijkste bakaccessoires, interessant voor wie zin heeft om te bakken maar het materiaal niet in huis heeft. Volgende dingen vormen een goeie basis (zie foto, vlnr) : gardes (of kloppers), rubberen spatels, tulbandvorm, cakeblikken, fruitmesjes, spring- of spanvormen, insmeerkwasten, houten lepels, schudzeef (voor bloem en bloemsuiker). Niet op de foto maar ook handig : bakpapier, weegschaal, spuitzak, grill (om taarten op te laten rusten).

Onder het hoofdstukje 'cake' vind je gemakkelijke receptjes voor amandelcake, bananen-walnotencake, chocoladecake en wortelcake. Het recept van de appel-hazelnotencake vind je hier!

Ingrediënten:

4-5 halfzure appels (+/-600g)

1 1/2 tl kaneel

150 gr boter

250 gr suiker

3 eieren

60 gr hazelnoten

220 gr paneermeel

2 eetlepels bloem

2 tl bakpoeder

1/2 dl melk

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C/ th 6. Schil de appels en snijd de appels in blokjes en meng met kaneel. Klop de boter met de suiker en voeg de eieren één voor één toe. Hak de hazelnoten fijn in een keukenmachine. Meng de hazelnoten, het paneermeel, de bloem, de bakpoeder en de melk samen en voeg toe aan de boter/suiker/ei mengsel. Voeg tot slot de appels toe. Schep het deeg in een ingevet bakblik. Bak +/- 1 uur in een voorverwarmde oven.

Deze cake is lekker koud, maar is ook heerlijk lauw met vanille roomijs of vanillecrème.

maandag 24 maart 2008

Ipod top 10


1. I’ll Be Waiting – Lenny Kravitz [It’s Time For A Love Revolution]
2. Love Song – Sara Bareilles [Little Voice]
3. Chasing Pavements – Adele [19]
4. Tears Dry On Their Own – Amy Winehouse [Back To Black]
5. The Pretender – Foo Fighters [Echoes, Silence, Patience & Grace]
6. Bleeding Love – Leona Lewis [Spirit]
7. Love Is Free – Sheryl Crow [Detours]
8. Black Horse and The Cherry Tree – KT Tunstall [Eye To The Telescope]
9. Bubbly – Colbie Caillat [Coco]
10. Real Girl – Mutya Buena [Real Girl]

vrijdag 21 maart 2008

Chicklit!


Chicklit is de afkorting van chick literature. Boeken voor en meestal ook door vrouwen geschreven. Een chicklitboek is voor mij ideale bed & bad lectuur : echte feelgood verhalen over liefde, vriendschap, en typische situaties waarin wij vrouwen dagelijks terecht komen.

De boeken van de engelse schrijfster
Sophie Kinsella zijn pure chicklit. Haar bekendste werk is de Shopaholic reeks. Hoofdpersonage is Becky Bloomwood, journaliste en voltijds shopaholic. De reeks bestaat uit 5 delen : Shopaholic!, Shopaholic! in alle staten, Shopaholic! zegt ja, Shopalicious! en Shopaholic! en baby. De 5 delen volgen elkaar op en zijn 1 voor 1 hilarisch! Daarnaast schreef Kinsella ook nog Hou je mond!, Aanpakken! en onlangs verscheen haar laatste roman Ken je me nog?. Stuk voor stuk allemaal aanraders voor wie een vlot en vooral grappig boek wil lezen!

Titel : Ken je me nog?
Auteur : Sophie Kinsella
Uitgeverij : The House of Books
Rug : Na een auto-ongeluk ontwaakt Lexi in het ziekenhuis met geheugenverlies. Tot haar verbijstering is het geen 2004 meer maar 2007. Lexi is nu achtentwintig, geen verkoopster meer maar directeur en... ze is getrouwd! Met en knappe miljonair! Lexi weet zeker dat haar huwelijk met Eric wel goed zit - als ze hem beter heeft leren kennen. Hij blijkt alleen een paar eigenaardige trekjes te hebben. En haar personeel noemt haar 'de Cobra'. Gaandeweg ontdekt Lexi steeds meer barsten in haar perfecte leventje. Een sexy, rommelig geklede man brengt extra explosief nieuws. Zijn naam is Jon en hij beweert haar geheime minnaar te zijn. Wat is er toch allemaal aan de hand? Zal Lexi ooit haar geheugen terugkrijgen? En met wie zou ze dan de Mont Blanc willen beklimmen?

donderdag 20 maart 2008

Baby shoes



Speciaal gemaakt voor mijn zwangere vriendin Sarah! Voor wie zelf ook wil proberen, het patroon vind je op http://www.greatturtle.com/stardustshoes/clothshoe.pdf

Mascarpone cheesecake!


Zondag heb ik voor het eerst een cheesecake gemaakt. Eerst vreesde ik dat hij mislukt was, maar bleek later dat ik dat gewoon niet lust :)

Het recept is echt eenvoudig en komt uit "Mon cours de cuisine, La Pâtisserie - 70 recettes illustrés pas à pas"

Je hebt nodig :

- voor de bodem

75 g boter

40 g suiker

125 g koekjes (bv. Petit Beurre van LU)

- voor het beslag

390 g cream cheese (of platte kaas)

195 g mascarpone

220 g suiker

3 eieren

Als taartvorm gebruik je best een spanvorm met diameter 20 cm. De oven dien je voor te verwarmen op 150°C.

De bodem :

Laat de boter smelten op een laag vuurtje. Doe de koekjes in de blender en maal gedurende 1 minuut totdat je kruimels overhoudt. Meng de kruimels met de suiker en voeg de gesmolten boter toe. Meng alles goed met een vork en doe dit beslag in je vorm. Alles goed aanpletten met een lepel en voor 10 minuten in de koelkast zetten.

Het beslag :

Doe de platte kaas en de suiker in de blender en meng gedurende 1 minuut. Voeg daarna de mascarpone toe en meng nogmaals. Voeg daarna ei per ei toe en telkens blenden tot het ei volledig weg is.

Haal de taartvorm uit de koelkast en giet het beslag erin. Plaats in de oven, en zet eronder een pot water zodat de taart niet uitdroogt. Haal na 1u 15 min de taart uit de oven en laat afkoelen. Eenmaal afgekoeld doe je er een folietje over en laat je de taart nog een paar uurtjes rusten in de frigo (geduld is in dit geval noodzakelijk!) vooraleer je hem serveert.

*Bon appétit*

Flower power


Tip voor wie graag een bloemetje in huis heeft :

Elke week vind je in de Aldi een uitgebreid assortiment bloemen aan 2,19 euro per boeketje! Rozen, tulpen, gemengde bloemen en deze week vond ik er een mooi boeketje oranje lelies!

woensdag 19 maart 2008

Preisoep!


Ik heb gisteren de gemakkelijkste preisoep gemaakt en ze was héérlijk!

Je hebt nodig :

4 preien

3 grote aardappelen

1 grote ui

1 groenten- en 1 kippenbouillonblokje

Snij de ui fijn en stoof met een stukje boter in een grote pot. Snij van de preien het donkergroene en het poepje af. Snij in de lengte doormidden en hak in stukjes van ongeveer 1/2 centimeter. Doe de prei bij de ajuintjes en stoof nog een kleine tien minuten verder. Terwijl snij je de aardappelen in kleine stukjes van ongeveer 1 centimeter. Wanneer je ziet dat de prei goed gestoofd is (beetje glaziger) doe je de patatjes erbij en de 2 bouillonblokjes (1 per 1/2 liter normaal gezien, best op doosje kijken) . Daarna voeg je water toe zodat alle groenten onder water staan en dan nog een goeie 5 cm meer. Kruid goed met peper en zout en laat een uurtje lichtjes burrelen.
Tip : voeg niet te veel water bij, als je achteraf ziet dat hij te dik is kan je nog altijd water toevoegen, maar als hij te slap is, is hij te slap :(

Na een uurtje zou het al heel lekker moeten ruiken! Mix de soep en let erop dat alle stukjes aardappel ook goed gemixt zijn. Proef en kruid eventueel bij. Klaar!

Door de aardappels kan je de soep gerust als maaltijdsoep serveren met een slaatje erbij!

dinsdag 18 maart 2008

Weldra Starbucks in België!


Goed nieuws! Vanmorgen las ik onderstaand artikel op www.nieuwsblad.be :

"Koffiegigant Starbucks wil een filiaal openen in Brussel. Dat nieuws lekte uit tijdens het bezoek van prins Filip aan Seattle, de thuisbasis van Starbucks. België is zowat het enige Europese land waar de lievelingskoffie van de sterren niet wordt geschonken."

Persoonlijk ben ik niet zo'n koffiedrinker, maar ik ben wel helemaal pro-Starbucks! Ik heb Starbucks leren kennen toen we voor het eerst naar New York gingen in 2000, en helaas kennen we in België niets vergelijkbaars! De meeste Belgen kennen het concept van Starbucks wel, maar toch was mijn eerste bezoekje een hele ervaring! Het aanbod is zo uitgebreid dat je niet weet wat te kiezen, en daarbovenop heeft Starbucks eigen namen voor zijn koffies zoals bijvoorbeeld cinnamon dolce latte, skinny mocha, caramel machiato en frappuccino waardoor je niet echt weet wat je bestelt (ik toch niet). De eerste keer dan maar veilig gespeeld en een hot chocolate bestelt, héérlijk overigens! Maar toen we vorig jaar oktober opnieuw in the Big Apple waren hebben we 'gedurfd' een iced frappuccino te bestellen, het bleek één van de lekkerste dingen die ik ooit geproefd hebt te zijn! Het is een soort koude koffiemilkshake met slagroom en het bestaat in tal van smaken : caramel, vanilla, pumpkin spice, moccha, white chocolate, enz. Dus voor wie ooit voorbij een Starbucks passeert : STOP, ga binnen en bestel een frappuccino! In Parijs zijn er enkele waaronder eentje aan de centre Pompidou en in Nederland en Engeland vind je in de meeste grote steden ook een Starbucks. Nu maar hopen dat het filiaal in Brussel een groot succes wordt dat er snel in Gent en misschien ook wel in Brugge (met al die internationale toeristen :) ook een Starbucks komt!

maandag 17 maart 2008

Nitraten


Vandaag las ik een klein artikeltje in Het Laatste Nieuws wat een duidelijke aanvulling bleek op mijn blog van 12 februari (en dan zwijg ik erover!) :

Liever niet te veel rucola

-... Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie mag je dagelijks 3,65 milligram nitraat consumeren per kilo lichaamsgewicht. Voor een persoon van 60 kilo komt dat overeen met 220mg nitraat per dag oftewel een halve verpakking (50 tot 70 gram) rucola of veldsla.

Nitraten vermijden? "Spoel sla altijd goed en gebruik enkel de binnenste bladeren", geeft Stiftung Warentest nog mee. (MV)-

zondag 16 maart 2008


Oeps… bijna een maand geleden dat ik nog wat geschreven heb! Reden : Afgelopen weken waren op zijn minst hectisch te noemen! Reden daarvoor : Het onverwacht vinden van een interessante vacature (merci Isabelle!). Gevolg : Op minder dan anderhalve week het ganse sollicitatieproces afgelegd (in Groot-Bijgaarden!) en geslaagd voor alle testen! Gevolg : Ontslag ingediend bij mijn huidige werkgever en op 15/4 maak ik de overstap van de toeristische sector naar de human resource sector. Spannend!

Ons jaarlijks weekje sneeuw & wellness kwam dan ook echt op tijd toen we op 29/2 richting Kronplatz, Italië vertrokken. We hadden dit jaar opnieuw gekozen voor een hotel die over een uitgebreide wellness beschikt (zie site http://www.koflerhof.com), zodat we voldoende konden ontspannen om helemaal opgeladen terug te komen. Maar boven alles blijven we maar terugkeren naar Tirol voor de overheerlijke gastronomie!! ’s Morgens proeven we alles wat we aan het ontbijtbuffet vinden, ’s middags stoppen we ergens langs de piste om tortellini of Nudelsuppe te eten en ’s avonds kregen we telkens een 5-gangenmenu voorgeschoteld. Gelukkig werden alle calorieën er overdag weer af-gesnowboard!