Pagina's

donderdag 24 januari 2008

Gastronomisch DNA


Een kleine verduidelijking hoe de liefde voor het koken mij genetisch is doorgegeven (zie 'Over mij') :


Mijn papa (foto 1) is zoals ik al zei fulltime kok. Telkens ik een nieuw recept uitprobeer is hij graag de proever van dienst om dan heel fier te zeggen hoe lekker het is! In ons familie-archief vonden we volgende bewijzen terug :

Foto 2 : Mijn grootvader, Henri Pauwels, kok en mede-eigenaar van Hotel Petit Rouge op de Zeedijk in Blankenberge

Foto 3, omcirkeld : Mijn overgrootvader, René Pauwels, zoals het bordje zegt, 'cuisinier'

Foto 4, omcirkeld : Mijn over-overgrootvader, Jacob Doetsch, kok.

Hier stopt het niet! Zowel mijn meter (beter bekend als 'majeine') en mijn peter (parrain) hebben allebei nog een restaurant gehad en koken nu nog graag voor familie en vrienden. Er is dus geen wetenschappelijk onderzoek nodig om te bewijzen dat liefde voor de keuken in het bloed zit, je leert het allemaal in 'le jardin de Juliette' :)

Het was dan ook geen verrassing toen ik vijf jaar geleden verliefd werd op iemand die dagelijks, met veel liefde voor het vak, artisanale patisserie maakt die in gans België gegeten wordt... Liefde gaat door de maag, en dat geldt zeker voor ons!

maandag 21 januari 2008

Quiche


Ik maak graag quiches omdat...
...integenstelling tot wat iedereen denkt, quiches gemakkelijk te maken zijn. Ze mislukken zelden!
...ze eigenlijk snel klaar zijn; je maakt het beslag en dan gaan ze in de oven.
...ik alle restjes die ik in mijn frigo vind erin doe waardoor ze telkens anders smaken :)

Zelf maak ik quiches altijd met bladerdeeg. Bladerdeeg kan je als je tijd hebt zelf maken, maar meestal gebruik ik de vellen verse bladerdeeg die je in de meeste supermarkten terugvindt. Ik rol het vel uit over 1 grote vorm of over een 6-tal kleinere vormpjes.

Voor het beslag gebruik is als basis :

- 3 eieren

- 200 à 250ml room

Doe dit in een grote mengkom en klop de eieren door de room, voeg peper en zout toe en eventueel andere kruiden zoals oregano, peterselie, nootmuskaat, enz.

Voor de smaak en voor de smeuïgheid doe ik er dan wat blokjes mozzarella bij, soms ook wat gruyère en parmezan, en dan kan je je fantasie laten gaan! Let wel dat je sommige ingrediënten moet bakken of stoven vooraleer je ze aan het beslag toevoegt, zoals prei (=klassieker!) of paprika of spekjes.

Meestal doe ik er wat vlees bij -spek of gehakt of ham-, daarna enkele groentjes -tomaat, paprika, prei, spinazie...- en dan eventueel wat groene of rode pesto (hoeft niet, maar geeft veel smaak). Meng alles goed en giet het beslag in de vormpjes, werk af met wat kaas en plaats alles in een voorverwarmde oven van 180°. Normaal gezien zo'n 40 minuten voor een grote taartvorm en een half uurtje voor de kleinere vormpjes, maar af en toe eens kijken kan geen kwaad :) Verschiet niet als je quiche naar het einde toe een beetje rijst, is helemaal normaal, laat best eventjes rusten voor je hem opdient dan valt hij mooi terug op zijn plaats.

Tip : Een kleine quiche met een beetje rucola maakt een mooi voorgerechtje!

*Bon appétit*

zondag 20 januari 2008

Reisgids voor de hele wereld

Titel : 1000 Plekken die je écht gezien moet hebben

Auteur : Patricia Schultz

Uitgeverij : TERRA

Rug : Dit boek beschrijft, continent voor continent, het beste wat onze wereld te bieden heeft : 1000 plekken die reizigers gegarandeerd zullen opwinden. Heilige plaatsen, grand hotels, natuurreservaten, bergdorpjes, eettentjes, kastelen, festivals, riffen, restaurants, kathedralen, onbekende eilanden, muziektempels, musea en veel en veel meer. Van iedere plek wordt precies verteld waaróm je deze echt moet gaan zien. Plus natuurlijk veel andere noodzakelijke informatie : websites en de beste periode om ze te bezoeken.

Dit boek kocht ik vorig jaar en ik heb het nog steeds niet helemaal gelezen. Het is ook niet het type boek dat je in één keer uitleest, het is meer eentje om op je nachttafel te leggen om zo nu en dan eens 5 bladzijden te lezen, maar eenmaal je erin begint wil je weg, wil je reizen, zo snel mogelijk die plekken zien die dit boek zo mooi beschrijft. Alle plekken staan vrij beknopt beschreven met hier en daar een klein zwart-wit fotootje, in minder dan 1 bladzijde lees je alles wat je moet weten. Het boek is praktisch ingedeeld volgens continent, en per continent staan alle landen alfabetisch.

Toen ik dit boek kocht begon ik alle plekken die ik al gezien had af te vinken door er een foto van de reis in kwestie tussen te steken, veel zijn het er niet, maar dit boek leek me een leuke manier om ze bij te houden.