Pagina's

maandag 21 januari 2008

Quiche


Ik maak graag quiches omdat...
...integenstelling tot wat iedereen denkt, quiches gemakkelijk te maken zijn. Ze mislukken zelden!
...ze eigenlijk snel klaar zijn; je maakt het beslag en dan gaan ze in de oven.
...ik alle restjes die ik in mijn frigo vind erin doe waardoor ze telkens anders smaken :)

Zelf maak ik quiches altijd met bladerdeeg. Bladerdeeg kan je als je tijd hebt zelf maken, maar meestal gebruik ik de vellen verse bladerdeeg die je in de meeste supermarkten terugvindt. Ik rol het vel uit over 1 grote vorm of over een 6-tal kleinere vormpjes.

Voor het beslag gebruik is als basis :

- 3 eieren

- 200 à 250ml room

Doe dit in een grote mengkom en klop de eieren door de room, voeg peper en zout toe en eventueel andere kruiden zoals oregano, peterselie, nootmuskaat, enz.

Voor de smaak en voor de smeuïgheid doe ik er dan wat blokjes mozzarella bij, soms ook wat gruyère en parmezan, en dan kan je je fantasie laten gaan! Let wel dat je sommige ingrediënten moet bakken of stoven vooraleer je ze aan het beslag toevoegt, zoals prei (=klassieker!) of paprika of spekjes.

Meestal doe ik er wat vlees bij -spek of gehakt of ham-, daarna enkele groentjes -tomaat, paprika, prei, spinazie...- en dan eventueel wat groene of rode pesto (hoeft niet, maar geeft veel smaak). Meng alles goed en giet het beslag in de vormpjes, werk af met wat kaas en plaats alles in een voorverwarmde oven van 180°. Normaal gezien zo'n 40 minuten voor een grote taartvorm en een half uurtje voor de kleinere vormpjes, maar af en toe eens kijken kan geen kwaad :) Verschiet niet als je quiche naar het einde toe een beetje rijst, is helemaal normaal, laat best eventjes rusten voor je hem opdient dan valt hij mooi terug op zijn plaats.

Tip : Een kleine quiche met een beetje rucola maakt een mooi voorgerechtje!

*Bon appétit*

1 opmerking:

Renato zei

Je moet ook eens een zoete quiche als dessert proberen, lukt heel goed met peren uit blik, perzik uit blik enz... is een heel leuke wrme afsluiter van een gezellig dineetje. Tuurlijk moet je dan de kruiden verbangen door suiker in je beslag. In Frankrijk noemt men dat dan een "Clafoutis"
Bon appétit,
Daddy Cook!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...