Pagina's

vrijdag 12 september 2008

Confituur!


Niets lekkerder op een zonnige zondagochtend dan een toastje met boter en rode confituur! Mmmm! En nog lekkerder als de confituur zelf gemaakt is uiteraard. Bij ons zijn het vooral de oma's die de taak van verse confituur maken op zich nemen. Stijns oma, beter gekend als 'meter', maakt elk jaar opnieuw heerlijke confituur, en deelt de potjes met plezier uit aan haar kleinkinderen. Toen ik laatst in de bibliotheek was, leende ik het boek Mijn heerlijke potjes confituur, lekker zelf gemaakt. Een boek vol confituurrecepten : o.a. aardbeienconfituur (mijn favoriet!), abrikozenconfituur, ananasconfituur, kiwiconfituur, vijgenmarmelade, rode vruchtenconfituur, maar ook kokosconfituur, kastanjeconfituur en zelfs tomatenconfituur!


Aardbeienconfituur
Voorbereiding : 10 min
Rusttijd : 24 uur
Kooktijd : 20 min

Voor 4 potten :
1,5 kg kleine aardbeien
1,2 kg kristalsuiker
2 citroenen

Spoel de aardbeien even met koud water, laat ze uitlekken en verwijder de steeltjes. Pers de citroenen en doe de aardbeien, het citroensap en de suiker in een grote kookpan met dikke bodem. Laat het fruit 24 uur weken. Roer er twee of drie keer in.
Haal het fruit met een schuimspaan uit de pan, doe het in een zeef die u boven een kom houdt en laat het 20 minuten uitlekken.
Voeg het opgevangen sap toe aan het sap in de kookpan, breng het aan de kook en laat het 8 tot 10 minuten koken. Voeg daarna de aardbeien toe en laat alles nog ongeveer 10 minuten verder koken terwijl u regelmatig blijft roeren.
Om na te gaan of de jam ingekookt is, laat u een paar druppels op een erg koud bord vallen : als de druppels opstijven, verwijdert u het schuim, laat u de jam afkoelen en doet u hem in potten; anders laat u alles nog een paar minuten doorkoken terwijl u blijft roeren.
tip Gebruik indien mogelijk kleine en sterk geparfumeerde aardbeien uit de tuin; als de aardbeien die u gevonden hebt een beetje groot zijn, kunt u ze gerust in vieren snijden.

Kokosjam
Voorbereiding : 30 min
Kooktijd : 1 uur

Voor 2 potten :
1 kokosnoot
250 gr bruine rietsuiker
1 limoen
20 cl gesuikerde geconcentreerde melk
60 cl water

Doe de suiker en het water in een grote kookpan met dikke bodem, breng de siroop aan de kook en laat die 10 minuten doorkoken.
Boor drie gaten boven in de kokosnoot en vang het vocht op. Breek de noot met een hamer open en maak het vruchtvlees los van de bast. Verwijder daarna met een dunschiller het bruine velletje en rasp het vruchtvlees.
Pers de limoen uit. Voeg het kokosvruchtvlees toe aan de siroop, samen met het limoensap en het kokosvocht. Breng dat alles aan de kook en laat het ongeveer 30 minuten zachtjes koken.
Giet vervolgens de geconcentreerde melk in de kookpan en laat alles nog 20 minuten koken voordat u de jam in potten doet.
tip Een verse kokosnoot moet veel water bevatten (dat merkt u door ermee te schudden) en de bruine vezels rond de vrucht mogen niet droog zijn. Het vruchtvlees raspt u met een wortelrasp of in een keukenmachine. Deze jam is veel lekkerder met verse kokosnoot dan met gedroogde.

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...