Na een tip van mijn vriendin Marlies heb ik een tijdje gezocht naar dit boek van Julie Powell. Ik zit bijna halverwege en geniet enorm van haar schrijfstijl! Dit is chicklit meets Jamie Oliver! Dit boek geeft je zin om de gerechten uit het boek zelf klaar te maken, het bewijs.
Titel : Julie en Julia - Een jonge vrouw, een oud kookboek en een zolderkeuken in hartje New York
Auteur : Julie Powell
Uitgeverij : Uitgeverij Contact
Rug : Julie Powells leven zit muurvast. Ze is bijna dertig, hopt van het ene oninteressante tijdelijke baantje naar het andere, ze woont - met een aardige, goedverdienende man, maar dit is nu even niet belangrijk - in een waardeloos appartementje en het enige dat ze kan denken is : IS DIT HET NOU? Dan bladert ze bij haar moeder thuis door hét standaardkookboek uit de jaren zestig: Mastering the Art of French Cooking van Julia Child. In een opwelling besluit ze in een jaar tijd álle recepten uit het boek te gaan koken en daar een weblog over bij te houden. Door de discipline die dit project met zich meebrengt, maar ook door de onverwachte wendingen die zoektochten naar een goede mergpijp met zich meebrengen, leert Powell niet alleen goed koken, maar krijgt ze ook haar joie de vivre terug.
Het blog bleek zo'n succes dat ze het bewerkt heeft tot een boek, dat verfilmd gaat worden met Meryl Streep als Julia Child. Nora Ephron (You've got mail, When Harry met Sally) schrijft het scenario voor de film.
Links :
The Julie/Julia Project, de blog!
What Could Happen?, Julie Powell's algemene blog.
Pagina's
▼
zaterdag 28 maart 2009
woensdag 25 maart 2009
Just in Case
Morgen en overmorgen stockverkoop van Just in Case in Antwerpen. Iedereen welkom...zolang je de mooie stukken voor mij laat hangen ;)
dinsdag 24 maart 2009
Witte saus
Witte saus, grrr... Witte saus is niet bepaald mijn specialiteit. Nu, na een aantal mislukte pogingen lukt het me om zonder te vloeken lekkere witte saus te bereiden. Dit is mijn recept (gemakkelijk te onthouden) :
70 g boter
70 g bloem
1 liter melk
peper en zout
nootmuskaat
Deze portie is net genoeg voor 1 bloemkool of voor wie wil voor 1 lasagne (persoonlijk ben ik voorstander van lasagne zonder witte saus).
Neem een steelpan die groot genoeg is en laat daarin de boter smelten op een laag vuur. Neem een klopper of een houten lepel en bereid je voor op een mini marathon roeren... Voeg -terwijl je roert- beetje bij beetje de bloem toe. Meng goed met de boter en voeg daarna geleidelijk aan de melk toe. Blijven roeren! Zet nu je vuur wat hoger en laat de saus 8 à 10 minuten zachtjes koken. Blijven roeren! Je zal zien dat de saus begint te dikken. Eenmaal dat de saus dik genoeg is breng je die op smaak met peper en zout en nootmuskaat. Klaar! Bon appétit!
Tips of opmerkingen zijn welkom!
Pain de veau + gebakken patatjes + bloemkool met witte saus.
donderdag 19 maart 2009
zondag 8 maart 2009
zondag 1 maart 2009
Worstjes oender de duûnen
Dit gerecht was de specialiteit van mijn bobonnetje! Worstjes onder de duinen, ofwel onder de puree. Het geheim van dit recept zit in een klein detail. Je kookt de aardappelen en terwijl bak je ook de worstjes (ik prefereer chipolata) in beste boter. Leg de gebakken worstjes in een schaal en spaar het vet uit je pan. Maak dan je puree en voeg dit vet hieraan toe! Serveer met gebakken appeltjes en geniet, dit is een delicatesse!
Potage parmentier
Net beginnen lezen in Julie en Julia (later meer daarover) en het eerste recept dat Julie Powell maakt is potage parmentier. Heel gemakkelijk, niet te veel ingrediënten en mmm zo lekker!
Dit heb je nodig :
2 preistengels
3 aardappels
1 ui
2 bouillonblokjes
peper & zout
Stoof de fijn gesneden ui in nogal wat boter. Snij en was de prei en voeg eraan toe. Laat enkele minuten stoven. Schil terwijl de aardappels, snij in kleine blokjes en voeg eraan toe. Doe er water bij tot alle groenten onder water staan + 2 cm erbij. Kruid goed met peper en zout en doe er 2 bouillonblokjes bij. Laat 45 min borrelen. Mixen en klaar! Bon appétit!