Pagina's

zondag 11 juli 2010

Lavendelcakejes

Lavendelcakejes, het is eens wat anders. Recept uit het "Hummingbird bakboek".

Dit heb je nodig voor de cakejes:
1,2 dl volle melk
3 eetlepels gedroogde lavendelbloemetjes
120 gr bloem
140 gr fijne kristalsuiker
1 1/2 theelepel bakpoeder
40 gr boter, op kamertemperatuur
1 ei
12 kleine takjes lavendel (naar wens)

Voor de lavendelglazuur:
1/4 dl volle melk
1 eetlepel gedroogde lavendelbloemetjes
250 gr poedersuiker, gezeefd
80 gr boter, op kamertemperatuur
enkele druppels paarse levensmiddelenkleurstof

Doe de melk met de lavendel in een kan en zet hem afgedekt enkele uren in de koelkast, liefst tot de volgende dag. Zet voor het glazuur de melk met de lavendel in een andere kan koel weg. 

Verwarm de oven op 170° C. 

Doe de bloem met de suiker, het bakpoeder en de boter in de kom van een keukenmachine* met het kunststof deegmes (of gebruik een elektrische handmixer) en klop op de laagste stand tot het mengsel een zanderige consistentie heeft.

Zeef de lavendelmelk (voor de cakejes), giet hem geleidelijk bij het bloemmengsel en blijf kloppen tot alles goed is vermengd. Klop het ei erdoor (schraap nog niet meegenomen ingrediënten van de wand van de mengkom met een pannenlikker in de kom).

Schep het beslag in papieren vormpjes tot ze tot tweederde zijn gevuld en bak de cakejes 20 à 25 minuten in de warme oven of tot het gebak terugveert als u op de bovenkant drukt. Een in het midden gestoken spies moet er schoon uitkomen. Laat de cakejes kort in de vormpjes afkoelen voor u ze op een taartrooster zet om koud te laten worden. 

Voor het lavendelglazuur**: Klop de poedersuiker, boter en eventueel de kleurstof in de kom van een keukenmachine met het kunststof deegmes (of gebruik een elektrische handmixer) op de middelste stand tot alles goed is vermengd en het een samenhangend mengsel is. Schakel terug naar de laagste stand. Voeg geleidelijk de gezeefde lavendelmelk toe en schakel als alles is opgenomen naar de hoogste stand. Blijf minstens 5 minuten kloppen tot het glazuur licht en luchtig is. Hoe langer u klopt, des te luchtiger het wordt.

Schep als de cakejes koud zijn het lavendelglazuur erop en garneer naar wens met een takje lavendel.

* Ik vermoed dat de Hummingbird bakery een dealtje gesloten heeft met Kitchenaid, want al hun recepten worden bereid met een keukenmachine met kunststof deegmes. Maar geen paniek, de Kitchenaid staat momenteel nog steeds op ons verlanglijstje, maar alle recepten uit het boek zijn al gelukt met gewone mixers en brute werkkracht (kneden o.a.).
** Zoals je kan zien op de foto is onze glazuur niet luchtig. Wij mengden gewoon wat bloemsuiker en eiwit en een klein beetje kleurstof, lukt ook.

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...