Pagina's

zondag 31 mei 2009

Buiten!

Buiten ETEN : Broodje met verse kip-curry sla!
Dit heb je nodig :
  • Gebakken kipfiletje gekruid met peper en zout > gesneden in kleine blokjes
  • 1 hard gekookt eitje
  • 2 soeplepels verse mayonaise
  • 1 lepeltje currypoeder
  • 1/4 appeltje > gesneden in mini blokjes
  • eventueel wat bieslook en pijpajuin
Buiten STRIJKEN : strijken is niet mijn favoriete bezigheid, maar 's avonds in het zonnetje wordt het al wat draaglijker!

Buiten WONEN : met zo'n zomerweer doe je bijna alles buiten, daarom wil ik het buiten zo gezellig mogelijk maken, onder andere met dit leuke buitentapijt uit de Hema!


Buiten WONEN : binnenkort nemen we onze gevel onder handen! Alle kraken werden al gedicht, nu enkel nog de juiste kleur vinden! Mijn voorkeur gaat uit naar een (donker)grijs met naturel houten of lichtgrijze ramen.

Paneren!

Gepaneerde kippenlapjes met preistoemp. Wat je zelf doet doe je meestal beter, en dat geldt zeker voor paneren! Geen kunstmatige oranje gepaneerde schnitzels bij ons thuis :)
Hoe?
Neem 3 diepe borden en vul 1 met bloem, 1 met een geklutst eitje en 1 met paneermeel. Paneermeel kan je overal kopen of als je wil ook zelfmaken. Spaar al je restjes oud brood en laat ze drogen op een droge plaats. Eenmaal hard kan je het brood raspen tot paneermeel!
Snij het vlees in lapjes en haal ze met een vork door de drie borden (volgorde : bloem-ei-paneermeel). Een gouden tip is : blijf er met je handen uit want de 3 ingrediënten samen maken al snel een plakboeltje. Doe een eetlepel olijfolie in een warme pan en bak het vlees goudbruin aan beide kanten. Bon appétit!

woensdag 20 mei 2009

Broodje Brussel

Sinds vorige week werk ik af en toe in Brussel en ik ben helemaal verliefd geworden op onze hoofdstad! Niet onlogisch, want ik heb toch een beetje Brusselse genen meegekregen langs mijn mama's kant. Tijdens de lunchpauze probeer ik elke keer een ander stukje Brussel te ontdekken wat niet evident is als je maar een klein uurtje pauze neemt. Blijkbaar ben ik niet de enige die over de middag een beetje cultuur wil opsnuiven want er bestaat zoiets als Broodje Brussel! Onder het motto Smeer'm 's middags worden dagelijks culturele activiteiten georganiseerd tussen 12u30 en 13u30. Vandaag was er bijvoorbeeld een Jes-wandeling, naar de gelijknamige serie op vtm. Voor 2 euro neemt een gids je een uurtje mee en toont je enkele leuke adresjes in de trendy buurten van de hoofdstad. Voor de stripfans was er een bezoek aan het Marc Sleen museum en voor germanisten een tentoonstelling over de duitstalige gemeenschap. Af en toe zijn er ook optredens op een van de gezellige pleintjes in het centrum.
Foto : Steak & cheese Subway sandwich (de-li-ca-tesse)

maandag 18 mei 2009

Mayonaise

Net zoals 'witte saus' was mayonaise niet mijn meest geslaagde recept. Maar sinds dit weekend ken ik -dankzij Piet Huysentruyt- de gemakkelijkste manier om zelf lekkere mayonaise te maken!

Dit heb je nodig :
1 ei
1 grote eetlepel mosterd (ik heb mosterd met zaadjes gebruikt, waardoor die stipjes)
2 eetlepels azijn
2 eetlepels water
1/2 liter olie (arachide of zonnebloem)
peper en zout


Haal je mixer* uit en die lange beker die je er bij krijgt. Doe daarin het ei, de mosterd, de azijn, het water en giet de 1/2 liter olie erop. Zet de mixer erin en in minder dan 3 seconden heb je mayonaise! Kruid met peper en zout. Bon appétit!

* Opgelet : het is belangrijk dat je de juiste mixer gebruikt, hij moet aan de schroeven gedeeltelijk dicht zijn zodat de olie beetje per beetje in de massas komt.

Met 1/2 liter olie heb je natuurlijk een grote portie. Bewaar in een mooi potje in de koelkast. Weet iemand toevallig hoe lang je dit zo kan bewaren?

zaterdag 9 mei 2009

Caesar salad sandwich

De perfecte Caesar Salad bestaat uit :
Romeinse sla
Kip
Croutons
Ansjovisfilets (facultatief)
Parmezaanse kaas
Bacon
Citroensap
Olijfolie

Mijn (basic) caesar sandwich maak ik met schelletjes gebakken kippenfilet, gebakken spek, schilfers parmezaan, ijsbergsla en mosterdmayonaise.

Serveer met een frans roddelboekje voor het ideale vakantiegevoel ;) Bon appétit!

Boodschappen

Af en toe maak ik in plaats van een boodschappenlijstje een menu op voor de komende dagen. Met zo'n lijstje ben ik bij het winkelen minder geneigd om andere dingen te kopen die ik dan meestal toch achteraf moet weggooien omdat de houdbaarheidsdatum overschreden is. En zo moet ik niet dagelijks mijn hersenen breken over wat-zouden-we-vanavond-kunnen-eten?

donderdag 7 mei 2009

Wok!

Ik maak bijna nooit 'wok' omdat het zo lang duurt om al die groentjes te snijden. Tegen mijn principes in heb ik vandaag dan toch maar eens een zakje wokgroenten (niet bevrozen, in de groenten- en fruitafdeling in Delhaize) gekocht, en het is verbluffend hoe je in amper 15 minuten een lekkere wokschotel kan maken!

Dit heb je nodig voor 2 personen:

Rijst (mijn voorkeur gaat naar basmati)
2 kippenfilets
1 zakje wokgroenten
1 zakje wokkruiden (eveneens te koop in Delhaize, afdeling kruiden > er zijn verschillende soorten : tropical wok, curry wok, oriental wok,...)
2 eetlepels wokolie (eveneens te koop in Delhaize, geeft extra smaak aan het gerecht)

Snijd de kip in kleine blokjes. Laat je wok eerst heel warm worden met 1 à 2 eetlepels wokolie. Doe de kippenblokjes in de wok en voeg een klein beetje wokkruiden toe. Laat 3 minuten bakken. Voeg daarna de groentjes toe alsook de rest van de wokkruiden. Bak nog 3 minuutjes aan en het is al klaar! Bon appétit!

woensdag 6 mei 2009

The Curiosity Shoppe



Knitted coffeesleeves - 18$


Industrial felt tote - 115$

Picnic condement set - 18$

Peapod earrings - 70$


Mustache keyholder - 40$
Meer coole dingen in de online shop van Curiosity Shoppe. Die snor vind ik machtig!

dinsdag 5 mei 2009

Kip & rijst

Zelfgemaakte brochettes van kippengehakt met rijst en een roomsausje met safraan.
(Kippengehakt mengen met : 1 eidooier + 1 boterham + scheutje melk + peper en zout + currypoeder + paprikapoeder + nootmuskaat)

maandag 4 mei 2009

Couscous!

Couscous en miniworstjes (merguez, chipolata, curry) met een chutney van zoete parika en ajuin.

zaterdag 2 mei 2009

Nieuwe stofjes!

Deze namiddag om nieuwe stofjes geweest bij Verkempinck in Oostende. Niet duur en een oneindige keuze aan stoffen en lintjes, knopen, ritsen, enz, een walhalla voor elke beginnende naaister!

Spinaziesoep

Maandelijks krijgen we de Allerhande in de bus, het maandelijke tijdschrift van Albert Heijn. I love it! Het is helemaal gratis en met 165 blz is het dikker dan de meeste kookmagazines! In april viel mijn oog op het recept van spinaziesoep. Kan niet anders dan lekker zijn!

Dit heb je nodig :
2 el olijfolie
1 zak panklare spinazie (300 gr)
2 potten gevogeltefond (à 380 ml)
100 gr Grana Padano
100 ml Griekse yoghurt (10% vet)
1 bakje basilicum (15 gr), fijngesneden

Verwarm de olie in een soeppan en laat hierin, in gedeelten, de spinazie slinken. Schenk de fond en 750 ml water erbij en breng het geheel aan de kook. Laat de soep 1-2 minuten koken.

Pureer de soep en breng op smaak met zout, versgemalen peper en nootmuskaat. Schaaf met een dunschiller of kaasschaaf mooie krullen van de kaas. Schep op het laatst de yoghurt door de soep. Bestrooi met de kaaskrullen en basilicum.

Varianten :

Courgette-citroensoep

Vervang de spinazie door 2 courgettes in blokjes en laat ze 10 minuten doorkoken in plaats van 2 minuten. Roer war geraspte, gele citroenschil door de yoghurt. Volg verder het oorspronkelijke recept.

Doperwten-roomsoep

Vervang de spinazie door 250 gr doperwten en de yoghurt door 125 ml slagroom. Laat de kaas achterwege en pureer de soep met de slagroom er al in.

3 heerlijke soepjes! Bon appétit!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...